Właściwości pszenicy durum? To Cię zaskoczy!

Właściwości pszenicy durum? To Cię zaskoczy!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową okazuje się wyjątkowym gatunkiem jakie  wartości  odżywcze  ma  pszenica  drum

wyselekcjonowanym wśród pozostałych uprawianych rodzajów zbóż. Pszenica pozytywnej jakości charakteryzuje się szczególnie twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielmem. bywa to cecha odróżniająca ją od pszenicy zwyczajnej, posiadającej bielmo w białym kolorze. W wyniku zmielenia ziaren dostaje się semolinę, która ma postać drobnej kaszki. Służy do wytwarzaniu makaronu o zwartej fakturze i bezpiecznym, bursztynowym kolorze, będącym wyznacznikiem pozytywnej jakości.    Pszenica durum cieszy się dużą popularnością szczególnie w Europie i Ameryce Północnej, gdzie makaron makaronu i penne okazuje się wytwarzany wyłącznie z tego gatunku zboża. Wynika to z preferencji konsumentów, którzy oczekują od makaronu tylko walorów smakowych, również zwartej faktury i normalnego bursztynowego koloru. Makaron wyprodukowany z pszenicy zwyczajnej potrzebuje sztucznego dobarwiania i wchłania podczas gotowania więcej płynu mineralnej, co sprawia, że okazuje się miękki i lepki. Pszenica twarda służy tylko do wytwarzaniu makaronów, również kaszy kuskus, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów północnej elementy Afryki. wartości odżywcze elementów diety z semoliny    Makarony i kasze należą do głównych elementów diety zbożowych, które okazują się podstawą zbilansowanej diety. Jedząc składniki wykonane z pszenicy durum, dostarcza się do ludzkiego ustroju więcej minerałów, witamin i błonnika pokarmowego, niż w przypadku jedzenia elementów diety z pszenicy zwykłej. Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, okazuje się więcej bogatym źródłem białka, tłuszczów, witamin i substancji mineralnych. posiada w składzie więcej witamin z zespoły B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) i luteinę. Wśród minerałów zawartych w semolinie należy wymienić magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan i cynk. Mówiąc o właściwościach i składniki odżywczej mąki durum, należy wspomnieć także o niewielkim indeksie glikemicznym, co w rezultacie sprawia niższy wyrzut cukru i insuliny. Jego wysokość okazuje się zależna od okresu gotowania. W przypadku, gdy makaron z pszenicy durum okazuje się gotowany poprzez 20 minut, jego indeks glikemiczny wynosi ponad 55, natomiast jeżeli okazuje się gotowany 12 minut, wartość indeksu glikemicznego okazuje się niższa od składniki 35. W trosce o oczy    Pszenica durum okazuje się bogatym źródłem luteiny będącej bezpiecznym barwnikiem stanowiącym odżywcze wsparcie przede wszystkim dla oczu, również dla naskórka. chroni przed negatywnym oddziaływaniem otoczenia zewnętrznego. oddziaływanie luteiny w dużej mierze redukuje ryzyko powstawania zwyrodnienia plamki żółtej. służy także utrzymać zdrową skórę. Należy do związków, których organizm człowieka nie może samodzielnie produkować, dlatego tak ważne okazuje się dostarczanie jej razem z pożywieniem.

Odpowiedni dawka luteiny w surowicy krwi odgrywa też istotną funkcję w zapobieganiu miażdżycy. pszenica drum jest zdrowa" src="a" />

Sięgając po składniki, które utworzony na bazie pszenicy durum, dbasz tylko o zdrowy wzrok. Jedz z głową    Cynk, którego bogatym źródłem okazuje się pszenica durum, znacząco poprawia sprawność intelektualną. Szczególnie istotną funkcję odgrywa w kuracji osób starszych, ze względu na to że przeciwdziała rozwojowi starczej demencji, zapobiegając powstawaniu uszkodzeń garnków włosowatych zawartych w mózgu. Poza tym, minerał szczególnie polepsza sprawność układu odpornościowego i uczestniczy w powstawaniu limfocytów T i ma oddziaływanie antywirusowe. Pszenica durum powinna znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Cynk okazuje się niezbędny do prawidłowego wykształcenia się narządów płodu. Niedobór tego minerału może przyczynić się do niewłaściwego rozwoju mózgu, oczu, serca, płuc i narządów płciowych. Zwiększone zapotrzebowanie na cynk występuje także w czasie dojrzewania. jadłospis, która okazuje się liczna w taki minerał wspomaga kuracje reumatyzmu, prostaty i artretyzmu. przeciw anemii    Pszenica durum okazuje się bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego, które okazują się związkami odgrywającymi dużą funkcję w profilaktyce zapobiegający anemii. wpływają na również kuracje anemii, dlatego składniki posiadające je powinny znaleźć się w pospolitym jadłospisie osób cierpiących na tę chorobę. Kwas foliowy okazuje się znany również jako witamina B9 i może być wytwarzany poprzez bakteriewartośni  pszenicy  drum tworzące florę jelitową, niemniej mimo wszystko konieczne okazuje się także dostarczanie go razem z pożywieniem, ze względu na duże zapotrzebowanie ludzkiego ustroju na taki składnik. Kwas foliowy posiada krwiotwórcze oddziaływanie, dlatego wykorzystuje się go w leczeniu niektórych typów anemii, między innymi anemii złośliwej. Niedobór tego związku przeprowadza do zahamowania wzrostu, wypadania włosów, a w skrajnych przypadkach do powstawania ognisk martwicy w tkance mięśniowej.    Żelazo okazuje się nośnikiem tlenu i wchodzi w skład hemoglobiny. Warunkuje sprawność procesu transportowania krwi, decydując o możliwościach energetycznych ludzkiego ustroju. Niedobór żelaza przeprowadza do zmniejszenia się ilości hemoglobiny i pozostałych negatywnych skutków zdrowotnych, między innymi do spadku kondycji fizycznej, spadku koncentracji i kondycji umysłowej i do zmniejszenia się odporności na przeziębienie i infekcje. Żelazo wchłania się najdogodniej w towarzystwie witaminy C.    Niekiedy mimo transportowania do ludzkiego ustroju wysokich dawek żelaza i kwasu foliowego, anemia nie ustępuje. W takie jak przypadkach zauważono poprawę leczenia po wzbogaceniu diety w witaminę B6, która także należy do grona substancji odżywczych zawartych w pszenicy durum. organiczny, o którym mowa, bierze udział w procesach komórkowych tylko układu krwiotwórczego, również układu nerwowego i naskórka. Produkuje się z niej przede wszystkim makarony, ale bywa także istotnym składnikiem kuskusu. składniki zawdzięczają jej charakterystyczny

jasnożółty kolor i dużą twardość. Durum uchodzi za w szczególności wartościową alt2 kategorię pszenicy.

jednak niektórzy powinni jej unikać. Produkuje się z niej przede wszystkim makarony, ale bywa także istotnym składnikiem kuskusu. składniki zawdzięczają jej charakterystyczny jasnożółty kolor i dużą twardość. Durum uchodzi za jedną z w szczególności wartościowych odmian pszenicy. jednak niektórzy powinni jej unikać. Tak zwana pszenica twarda to jedna z najstarszych roślin uprawianych poprzez człowieka – już przed wiekami obsadzano nią pola w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. Dieta Warszawa i okolice Najlepsze zasady do jej rozwoju panują właśnie w miejscach o kontynentalnym, suchym klimacie Durum bywa wielokrotnie nazywana pszenicą makaronową, ze względu na to że w Europie wytwarzaną z niej mąkę (semolinę) wykorzystuje się przede wszystkim do wytwarzaniu spaghetti czy cannelloni. tymczasem w Afryce Północnej służy przede wszystkim do przygotowywania bazy mnóstwo tamtejszych przysmaków, czyli kuskusu. Durum od dawna uchodzi za najzdrowszą pszenicę. Bogactwo cennych substancji nie podlega dyskusji, jednak cieniem na reputacji tego zboża kładą się informacje o okolicznościach powstania jednej z najpopularniejszych odmian durum, której uprawy pokrywają hektary Półwyspu Apenińskiego – Włochy to największy eksporter twardej pszenicy w Europie. Okazuje się, że roślina powstała dzięki laboratoryjnemu „bombardowaniu” nasion promieniami rentgenowskimi i wysokoenergetycznymi neutronami. niedaleko 200 odmian pszenicy bywa wynikiem tzw. mutagenezy radiacyjnej lub chemicznej. tymczasowo naukowcy nie uznali negatywnych skutków takiej manipulacji dla ludzkiego ustroju człowieka, ale jak da się dostrzec nawet szczególnie promowana pszenica durum nie bywa bez wyjątku bezpiecznym produktem. Bogactwo substancji Mąka z pszenicy durum – semolina bywa bez wątpienia szczególnie wartościowym produktem. jest bogate bogactwo węglowodanów i białek, dlatego przygotowane z niej artykuły okazują się polecane osobom, które muszą odżywić siły po dużym wysiłku fizycznym. Semolina zawiera także dużo witamin z grupy B (niezbędne w przemianie białek, poprawiające samopoczucie, zwiększające odporność na stres, i pomagające prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), fosforu (wspomagającego pracę mózgu), potasu (nieprzypadkowo zwanego pierwiastkiem życia: dotleniającego mózg, regulującego napięcie mięśniowe, ciśnienie tętnicze krwi, pracę nerek i rytm serca) i żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, przede wszystkim odpowiedzialny za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach). W mące z pszenicy durum odszukamy także dużo kwasu foliowego (niezbędny składnik diety dla kobiet w ciąży i ludzi prowadzących aktywny tryb życia) i luteiny – dobroczynnej dla wzroku substancji, która ochrania oczy przed naruszeniem poprzez wolne rodniki. Ach, taki gluten… Organizm spala semolinę bardzo wolniej, dzięki czemu dłużej odczuwamy odczucie sytości. Mąka z durum ma także alt3 niższy indeks glikemiczny niż artykuły z więcej „miękkich” odmian pszenicy. jednak należy mieć świadomość, że na taki indeks znacząco wpływa pora obróbki termicznej np. makaronu. Jeśli gotujemy go poprzez 20 minut, IG wynosi 58. Skracając taki okres do 12 minut, IG spada do 34. Dlatego dla ludzi dbających o linię lepszym rozwiązaniem bywa spożywanie makaronu w wersji al dente. Choć mąka z pszenicy durum ma wiele zalet, niektórzy powinni jej unikać. preparat zawiera niejako sporą porcję glutenu, którego nie tolerują chorzy na celiakię. To choroba autoimmunologiczna, bazująca na wytwarzaniu poprzez organizm przeciwciał skierowanych przeciw gliadynie. Postępujący przebieg

chorobowy sprawia uszkodzenie albo – w zaawansowanej postaci – zniszczenie kosmków jelitowych,

które wchłaniają składniki odżywcze z pokarmu. symptomy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki tłuszczowe, obstrukcje, tracenie wagi, nadpobudliwość lub apatia. Celiakia to schorzenie, które towarzyszy choremu poprzez całe życie i wymaga korzystania z diety bezglutenowej. Zdarza się, że osoby nietolerujące pszenicy zwykłej, pozytywnie reagują na przetwory z semoliną. jednak bywa to szczególnie osobistą kwestia. Semolina w kuchni atuty pszenicy durum na pewno docenimy w kuchni. Semolina wchłania bardzo mniej h2o niż zwyczajna mąka pszenna. Dzięki temu makarony zdobywają większą przyczepność dla sosów, zwartą fakturę, trudniej się rozgotowują i mają cudowny żółty kolor. Po ugotowaniu nie trzeba ich hartować w zimnej wodzie. Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. najdogodniej wzrasta i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od licznych lat hodowana na Bliskim Wschodzie, w Chinach i  Afryce. składniki na bazie owej rośliny okazują się szczególnie odżywcze pod względem leczniczym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, cenioną jako semolina. Spis treści Pszenica durum - składniki Pszenica durum - właściwości Pszenica durum - gluten Pszenica durum - domu Pszenica durum - składniki Pszenica durum posiada w składzie tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą dawka barwników. Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. okazują się one twardsze od odrębnych i mają jasnożółte zabarwienie. jednak pszenica durum, to wyłącznie materiał na wyrób makaronów. Powstaje z niej także kuskus w szczególności rozpowszechniony w Afryce Północnej. Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"     Mąka z pszenicy durum posiada w składzie więcej elementów diety mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. alt4 Posiada także większą dawka witamin, węglowodanów, tłuszczy i białka. Pszenica durum bywa obfita w takie minerały jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i mangan. z wyjątkiem nich pszenica durum posiada w składzie też kwas foliowy, dodatkowo wit. z grupy B. Luteina, która bywa zawarta w semolinie chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku. 6 fotografii Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy Freekeh (w innym przypadku frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy – suplementu znanego w szczególności w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce... Pszenica durum - właściwości Pszenica durum ma dużo właściwości dietetycznych i natury zdrowotnej dla człowieczego ludzkiego ustroju. Po spożyciu suplementów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek bywa nasycony i przez niekrótki okres nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać nadto dużo kalorii do ludzkiego ustroju. Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż artykuły z odrębnych rodzajów pszenicy. Na to mimo wszystko ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum. Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma obfite wartość dla ludzi które pragną stracić masę albo utrzymać ją na stałym pułapie składniki z pszenicy durum wpływają na sytość przez niekrótki okres Pszenica durum - gluten Pszenica durum, a dokładnie mąka z niej wytwarzana posiada w składzie gluten. Dlatego osoby, które okazują się na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu suplementów z semoliny. zwykle nietolerancja glutenu przejawia się bólami brzucha, dodatkowo wzdęciami. Chorzy na celiakię mogą też posiadać biegunki albo obstrukcje. branie glutenu przynosi, że dana osoba gubi masę w gwałtowny sposób i bywa apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w zawartości, powinny używać rzadką menu. jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na artykuły wytworzone z mąki z pszenicy durum. Pszenica durum - domu Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości płynu niż w przypadku np. mąki pszennej. Dzięki temu makarony nie okazują się zbytnio podatne na  rozgotowanie. trzeba je natychmiast dawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie bywa konieczne. Mąka z pszenicy durum bywa także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej bywa więcej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi da się ją używać przy wytwarzaniu sosów, ; budyniów i ogólnie deserów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness